månadsarkiv: mars 2013

Vädergrubbel

Våren är inställd skriver Aftonbladet apropå SMHI:s prognos att de kalla temperaturerna ligger kvar under hela april.

Man blir väldigt väderberoende när man regelbundet fotograferar bilkyrkogården i Båstnäs, det ligger i sakens natur. Den här gången börjar jag att fundera på om de vårbilder jag har tänkt att fotografera i mitten av april kommer att kännas vår överhuvudtaget. I skrivande stund är det nio minusgrader i Töcksfors.

Jag föreställer mig ju en spirande grönska som bara väntar på att slå ut i full blom där bland bilvraken.

Men det är Båstnäs och vädergudarna som bestämmer hur det blir.

Broderad skrotreferens i linne

Besökte Liljevalchs vårutställning i Stockholm idag. Sista dagen innan utställningen tas ner.

Och så klart hittar jag en skrotreferens (förutom att en del konstverk nog faktiskt är gjorda av skrot). En flera meter lång, broderad linnetapet, skapad av Sassa Buregren, innehöll många element – däribland ordet ”Skroten”. Som man kan se möts det svarta och det färgsprakande, precis som i Båstnäs.

Photo 2013-03-24 11 29 46

 

En riktig kamerapjäs

Häromdagen fick jag för första gången tillfälle att prova en äkta analog Hasselblad; en sån där klassiskt nästan mytomspunnen kamera som inte tillverkas längre.

Svåranvänd, meckigt att ladda filmrullen, en sökare som det tar lång tid att vänja sig vid. Men en solid kamerapjäs är det, byggd som en tank och helt mekanisk. Man kommer i närkontakt med den fysiska känsla av fotografering som så många fotografer lovordar.

Någon gång skulle det vara roligt att göra ett fotoprojekt med den här typen av kamera. Men jag är mycket glad över att jobba digitalt i projektet Cemetery Love. Det finns en omedelbarhet och smidighet i det som uppmuntrar min kreativitet. Den digitala revolutionen har också gjort att fler människor tar fler bilder – och i grunden är det något bra.

Foto får gärna vara avancerat. Men inte för krångligt. Så i Båstnäs är Nikonkameran min bästa vän.

246528_10151421367338893_2097970513_n

Jörgen peppar och letar skylift

Den Stora Skyliftjakten fortsätter. I mitten av april vill jag ju ha en på plats i Båstnäs för att ta bilder.

Ringer Jörgen på vandrarhemmet i Töcksfors som är lika tillmötesgående som vanligt; han verkar känna allt och alla. Sedan sist har han kollat med sin bror som äger en skylift modell deluxe, med lastbil och allt. Men motorn har skurit sig, säger Jörgen. Även om skyliften funkar kanske man inte kan lita på lastbilen på vilken den transporteras.

Jag börjar prata om att jag kanske får klara mig utan skylift, att jag helt enkelt får släppa det där med att ta skrotbilder från 15 meters höjd.

– Nej, säger Jörgen bestämt och börjar peppa. Klart du ska ha en skylift. Funkar det inte med brorsans lift så ska vi ha en plan B.

Han är engagerad i skyliftfrågan, det märker jag. Och det är jag oändligt tacksam för. Nu återstår att se om det går att hitta en skylift. Och vad det i så fall kostar att hyra den.

Men jag har en känsla av att om det är någon som kan fixa fram en skylift genom att dra i några trådar, så är det Jörgen.

Fortsättning följer.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Tid och plats

Nu under våren läser jag foto på Kulturama två kvällar i veckan. Det är en drygt tre månader lång utbildning och jag lär mig mer och mer för varje gång – särskilt när det gäller att fotografera utifrån ett tema.

Men det senaste temat på utbildningen – fotografera utifrån begreppen Tid och plats – blev nästan som en slags upprepning.

För fotoprojektet i Båstnäs är precis det. Det är tid och plats ur alla möjliga perspektiv. Särskilt tydligt blir det när årstiderna skiftar.

Det blev till slut så att jag löste Kulturamauppgiften på skroten. Allt annat hade nästan varit att gå över ån efter vatten.

Resfeber – redan nu

Om några veckor, 11-14 april, befinner jag mig i Töcksfors och Båstnäs igen. Det har varit bestämt sedan i början av året och det blir den hittills längsta sessionen där ute i skogen. Det är mycket jag vill hinna göra, både vad gäller fotografering och research.

Faktum är att jag ibland får en slags resfeber, en längtan nästan av det slag som man känna inför en utlandssemester långt borta.

Resor kan ju ibland vara nästan bäst innan man ens har åkt iväg; förväntningar är en del av hela grejen. Den relationen har jag numera också med Båstnäs och bilskroten. Jag ser fram emot det och tycker att det är trist att åka hem.

Särskilt som jag vet att jag har kommit en bra bit med fotoprojektet nu. Fotoresorna dit kommer inte att vara i evighet, det är inte alltid som jag kommer att ha en naturlig anledning att åka dit. I alla fall inte som jag vet nu.

Så jag tar vara på varje stund som går. Måtte det bli april snart.

Bokförlagets egen Staffanklubb

Vid ett par, tre tillfällen under de senaste tio åren har jag blivit förväxlad med en annan Staffan, närmare bestämt Staffan Ekegren. Det är bara ett ”N” som skiljer våra namn åt. I övrigt är det en del saker som är sig likt, undantaget ålder och bostadsort.

Staffan Ekegren är en skicklig författare och fotograf från Örebro som har gett ut en rad böcker, bland annat på Votum förlag – samma förlag som ska ge ut min bok om bilkyrkogården i Båstnäs.

Så inte undra på att det trevliga gänget på förlaget får en del att hålla ordning på: För är det Staffan Ekegren eller Staffan Ekengren som mailar? Skulle han och jag ge ut något tillsammans någon gång skulle vi förmodligen få skriva Staffan Eke(n)gren på omslaget.

Det jag hoppas är att jag och Staffan så småningom ska få tillfälle att träffas. Nu har vi i alla fall haft mailkontakt och sagt hej till varandra.

I Sverige är vi bara är drygt 7000 personer som har Staffan som tilltalsnamn. Så Staffanklubben måste hålla ihop.

En totalupplevelse

Det är intressant vad ett skrotprojekt kan föra med sig. Särskilt saker som inte har med själva skroten eller fotograferingen av den att göra.

Utan allt administrativt, praktiskt och nyttigt.

Man lär sig starta enskild firma, fixa bankgiro och bokföra. Söka stipendier och jaga skylift-uthyrare. Hantera bokkontrakt och läsa på om olika sorters tryck och papper. Jaga papper i kommunala arkiv och göra budget.

Lyckligtvis är jag road av det administrativa också, inte bara fotograferingen. Jag tycker att det är som roligast när kreativt och administrativt arbete hänger ihop, det ger känslan av att komma framåt med det jag vill.

Jag rekommenderar alla att skaffa sig ett konstprojekt. Snacka om totalupplevelse.

En tanke till Töcksfors

Mitt fotoprojekt i Båstnäs har flera gånger fört mig till Töcksfors och för varje gång jag är där märker jag att jag blir mer och mer engagerad i själva orten. Jag vill att det ska gå bra för Töcksfors.

Därför är det med en viss lättnad jag läser att de personer som misstänks ha utfört det väpnade bankrånet mot banken i Töcksfors i somras nu är häktade. Orter av den här lilla storleken – i Töcksfors bor ungefär 1200 personer – är ofta särskilt drabbade när det kommer till bankrån. I många fall lyckas polisen heller aldrig gripa de skyldiga.

Jag har åkt förbi den drabbade banken flera gånger det senaste halvåret och faktiskt tänkt på utsattheten; hur lite en sådan här ort har att sätta emot när närmaste polisstation är flera mil bort. Hur lätt tryggheten kan rubbas.

När polisen nu förhoppningsvis kan lösa det grova rånet från i somras kanske det i någon mån kan bli en upprättelse för de bankanställda som har drabbats.

Femmans gamla TV-inslag från Båstnäs

Bilskroten i Båstnäs har då och då varit uppmärksammad i medier, både lokala i Värmland och i viss utsträckning även riksspridda. Det inslag som förmodligen har nått flest – över 70 000 visningar på YouTube – är det som Filip och Fredrik gjorde för några år sedan i programmet 100 Höjdare. Det var Kanal 5 som sände.

Det är den första träffen man får när man googlar på Ivanssons bilskrot, men jag kan inte påstå att jag tycker att inslaget gör bilskroten rättvisa. Kanske lite småkul TV men produktionsbolaget har gjort det lätt för sig; kufvinkeln må vara tacksam för ett hårt mallat TV-format men skroten och bröderna Ivansson har ju mer att berätta än så här.

Döm själva.