Glädjen i att vara både och

När jag berättar för folk att jag jobbar med fotoprojektet Cemetery Love vid sidan om mitt vanliga heltidsjobb blir reaktionen ofta densamma: ”Men vad roligt! Men hur hinner du med det?”.

Ibland har jag också upplevt att mitt cross over-liv för en del personer kan verka förbryllande; måste man inte välja att antingen ha ett riktigt jobb eller hanka sig fram som fattig konstnär?

För det är ju ofta så livsvalen beskrivs, redan från det att vi är barn, av oroliga föräldrar och studievägledare. Tesen att man måste välja mellan det säkra yrkeslivet och det osäkra konstnärskapet har nog kvävt många drömmar.

En del människor lägger till och med stor möda på att göra personliga statement av sina livsval och det är ganska ofta medierna presenterar idolporträtt av personer som hoppat av sin yrkeskarriär och blivit lyckliga sedan de satsat helhjärtat på konst, musik, skrivande eller fotografering. Säkert bra för dem – men sedan när blev livet så enkelt för det stora flertalet?

Människor är och kan vara både och. Därför finns det något befriande självklart i det framväxande nätverket Mix It, en mötesplats för personer som har vanliga jobb och kombinerar det med en kreativ karriär vid sidan om. (Mix It-loggan ser ni nedan).

Själv gick jag med redan i våras och har sällskap av allt från hamnspeditörer och folk i återvinningsbranschen till högstadielärare och civilingenjörer. På sin fritid är de DJ:s, fotografer, konstnärer, formgivare och musiker. De tar fotouppdrag, spelar in skivor, gör utställningar och skriver skönlitteratur. Flera verkar driva sin kreativa karriär som näringsverksamhet, i egna bolag.

Det bevisar också att det inte är svårare än vad man gör sig. De flesta kommer långt i sin kreativa karriär bara genom att skaffa en laptop, en kamera och några konton på sociala medier och därefter registrera en enskild firma hos Skatteverket. Sedan krävs det förstås mängder av energi och envishet.

Drömmen om att kunna leva på sin konstnärliga kreativitet finns nog hos många. Men för min egen del är jag glad för att mitt skrotfotoprojekt i Båstnäs inte behöver betala hyran. Det blir helt enkelt roligare så.

Web