Årjängs kommun sätter luppen på bilskroten

Idag rapporterar Sveriges Radio Värmland att Årjängs kommun vill granska bilkyrkogården i Båstnäs lite extra, med avseende på miljöaspekter.

– Till slut så måste man ta tag i det och kontrollera om det finns någonting i marken eller inte. Sedan får man ta ställning i frågan huruvida det är skrot eller något man vill bevara, säger kommunens miljöchef Britt-Marie Öjstrand till Sveriges Radio.

Jag kan inte annat än hoppas på att en sådan översyn verkligen blir gjord. Eftersom ingen har gjort några provtagningar i Båstnäs bygger miljödiskussionen om bilskroten delvis på rena gissningar. Självklart är det ett miljöproblem att det står gamla bilar i skogen, det kan nog de flesta vara eniga om – men det behövs ordentlig kunskap om hur det ser ut specifikt i Båstnäs.

Lika övertygade som en del är om att bilskroten inte alls har någon miljöpåverkan längre, lika säkra är andra om att bilarna läckt ut massor av gifter och att marken är förorenad. Det vore väldigt bra att reda ut den frågan en gång för alla.

Uppdaterat: Nu i eftermiddag publicerade Sveriges Radio ytterligare ett inslag om bilskroten, där de kulturhistoriska aspekterna tas upp.