”Kärlek till en skrot” prisas för design

”Kärlek till en skrot” tilldelades ett hedersomnämnande när föreningen Värmlandslitteratur idag presenterade de vackraste böckerna med koppling till Värmland.

Juryn skriver så här i sin motivering:
”En kraftfullt designad bok om att bli förälskad i skrotbilar. Tydligt, sammanhållet och eget formspråk som lockar till läsning. Dessutom väldigt fina bilder som får ta plats på ett självklart sätt.”

Det är ett erkännande till boken men framför allt till dess formgivare Anders Haglund.

Karlek_till_en_skrot_prel

– Min grundidé var att skapa en modern coffeetable-bok som kan attrahera även sådana som inte är intresserade av fotografering och bilar. Eftersom det är en fotobok så var det viktigt att bilderna fick dominera mycket. Stora vita marginaler ger ett elegant intryck samtidigt som det blir en bra kontrast mot bilderna. Jag ville även att typografin skulle ta för sig ordentligt. Har använt mig av en modern typografi och även integrerat ett skript-typsnitt där man kan göra kopplingar till gamla bilemblem, säger Anders Haglund till cemeterylove.se och tillägger:

– Det har varit ett mycket roligt projekt och det har fungerat bra att jobba med Votum förlag och med Staffan Ekengren som är en god vän. Jag är mycket imponerad av hur Staffan lyckats marknadsföra boken i olika medier; i Värmland, Sverige och utanför landets gränser.
En bonus är också att skroten ligger i Värmland där jag är uppvuxen och att det handlar om bilar som ligger mig varmt om hjärtat.

Under arbetet med boken intervjuades Anders Haglund också i SkroTV.

148

Formgivaren Anders Haglund prisades i Karlstad idag

153

Kärlek till en skrot var i fint sällskap med bland annat en bok av Lars Lerin