Gränshandel – från bildelar till godis

Visserligen är bilskroten utanför Töcksfors ett spännande utflyktsmål – men det är inte tillnärmelsevis lika populärt som ortens stora köpcentrum. Det finns inte mindre än två stycken, detta på en ort som har ungefär 1200 invånare.

Varje gång jag är i Töcksfors slås jag av det dramatiska miljöombytet. På ett ställe står tusen gamla övervuxna bilvrak, ett par mil bort finns de gigantiska köpcentrum där Eurocash, Teknikmagasinet och Dressman trängs med Rusta, McDonalds och Burger King (jo, det är bisarrt många snabbmatsställen per capita här). I Töcksfors finns också de största godisbutiker jag har sett i Sverige.

Det är naturligtvis den för norrmännen så attraktiva gränshandeln som är förklaringen. På samma sätt som de för 50 år sedan åkte till bröderna Ivansson för att köpa bildelar, åker de nu till Töcksfors för att storhandla kött, godis och drycker.

Jag hittade intressant läsning i Svenska Dagbladets nätupplaga om gränshandeln och de värmländska shoppingtemplen för norrmän.